Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] 200 g protein, 400 g węglowodanów, 120 g tłuszczów, czyli 800 kcal z protein, 1600 kcal z węglowodanów i 1080 kcal z tłuszczów. W trakcie redukcji tkanki tłuszczowej podaż białka może być podobna jak wcześniej lub lekko zwiększona. Załóżmy, iż jest bez zmian na pułapie 200 g. Zmniejszamy podaż węglowodanów i tłuszczów. Ostatecznie może to [...]
W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]
[...] wsp. 2015 r.), dają większe efekty redukcyjne i prozdrowotne (np. Barnard i wsp. 2009 r.; lepsza kontrola glikemii i cholesterolu w diecie wegańskiej o rozkładzie makro 15% białka, 75% węglowodanów, 10% tłuszczów, w porównaniu z dietą konwencjonalną: 15−20% białka, 60−70% węglowodanów, <7% tłuszczów); Elkhan i wsp. 2008 r.; Jenkins i wsp. [...]
Wśród powszechnych poglądów słyszymy często, że wołowina, a szczególnie jej chude elementy (zrazowa, rostbef, rozbratel, antrykot, polędwica), to najlepsze źródło białka, które powinno znaleźć się w każdej diecie osoby chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a [...]
[...] żółtka jaj) są bogate w witaminę D. W jednym z badań stwierdzono, że kobiety z najwyższym spożyciem witaminy D miały o 41% niższe ryzyko PMS! Jajka to również źródło białka oraz witaminy B6, która, jak już wspomniałam, również została skorelowana ze zmniejszonym występowaniem objawów PMS. Jarmuż Ciemne, liściaste warzywa, takie jak [...]
[...] go to jednak od codziennych zajęć i dbania o to, by wrócić z drugim w swojej karierze trofeum Arnold Classic. Pierwszy posiłek składa się z: Owies – 100 g Izolat białka serwatkowego – 1 miarka Jajka – 4 całe Posiłek 2 Pomiędzy przygotowaniami a okresem roztrenowania jego posiłki nie zmieniają się przez cały rok. Je to samo, a jedyna [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt, płacz, przeplatający się ze śmiechem. Jeśli jesteś jedną z 90 procent kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS), prawdopodobnie znasz te objawy aż za dobrze i desperacko poszukujesz ulgi. Za nasilonymi objawami PMS może stać stres, przemęczenie, a także rodzinna historia depresji. Jednak również [...]
[...] wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli masz akurat gorszy nastrój i wydaje Ci się, że powinnaś natychmiast przejść na rygorystyczną dietę. Po jakie białka sięgać? Skup się na chudym białku, takim jak piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczki wieprzowe, chude mięso wołowe, ryby i owoce morza, jaja i niskotłuszczowy [...]
[...] co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie lawinowy wzrost zainteresowania dietami wegańskimi. Jeżeli masz problem ze spożyciem tak dużej ilości białka za pomocą samej diety, możesz w prosty sposób uzupełnić ją za pomocą dedykowanych dla wegan odżywek wysokobiałkowych. Bazujących między innymi na białko soi (dawniej [...]
[...] na jakość budowanej masy mięśniowej. Z powodzeniem odżywka może stanowić stały element diety osoby trenującej. Ważne jest natomiast, aby dieta była zbilansowana, dostarczała białka z kilku źródeł pokarmowych, które różnią się profilem aminokwasów. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość mięsa nie jest korzystna dla ogólnego zdrowia. Co zapamiętać i [...]
[...] rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina suszona zawiera także cynk, który oprócz żelaza jest niezwykle istotnym minerałem pochodzącym z mięsa. Dlaczego cynk [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
[...] Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 kcal mniej niż Big King XXL, lecz w jego składzie jest też o 10 g mniej tłuszczu i białka, a jego rozmiar jest nieco mniejszy. Podsumowanie Chociaż Burger King nie należy do topowych restauracji typu fast-food w naszym kraju, warto zajrzeć do tego miejsca, [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]